Глас књиге

Аудио–виртуелну библиотеку „замислио“ сам ко зна кад, можда још у детињству, када су ми други читали или приповедали, кад сам још нисам био читалац.

Од несвесне жеље до зачећа и рођења прошле су године. У међувремену био сам новинар, професор, помало писац, подоста читалац књига. И, наравно, слушалац, кад год се то могло.

А негде осамдесетих прошлог века, у једној малој квартовској библиотеци у Греноблу, открио сам повелику фонотеку и тада схватио да звучне књиге нису само за слепе и слабовиде.

Ново откриће уследило је нешто касније, у аутобусу, од Београда до Неготина, преко Мајданпека, одслушао сам целог Камијевог Странца. Тада сам пожелео да будем издавач звучних књига.

„Глас књиге“, тако сам назвао ову библиотеку, почаст је свима који су ми било када наглас читали неку књигу.

„Глас књиге“ шири Културно–еколошко друштво „Нешто боље“.

Књиге на полицама ове библиотеке читаће глумци, професионални спикери и аутори. Све су у Ем–Пе три формату и до даљег су бесплатне.

Момо Капор, Тања Бошковић и Зоран Јерковић  несебично су помогли да снимим прво дело ― Капоров роман Ивана.

Писац издавач, а некад ненадмашни рецитатор поезије Ратомир Дамјановић уступио је „Гласу књиге“ два своја казивања поезије.

Завршни подстрек да сајт оживи дао је Савез слепих и слабовидих Србије, који је из своје звучне библиотеке „Милан Будимир“ уступио неколико снимака.

Библиотека и њена културна мисија и у будеће ће се, највећим делом, заснивати на доброчинству писаца и казивача. Хвала им.

Ново Томић